Առողջական 7 խնդիր, որոնց դեպքում չի կարելի լոլիկ ուտել


Առողջական 7 խնդիր, որոնց դեպքում չի կարելի լոլիկ ուտել

  • 28-06-2019 17:15:24   | Ռուսաստան  |  Ի՞նչ է գրում մամուլը

Լոլիկը շատ օգտակար բանջարեղեն է, որը հարուստ է բազմաթիվ սննդարար տարրերով, սակայն անգամ այս օգտակար մթերքը հակացուցված է որոշ հիվանդությունների դեպքում: Ձեր ուշադրությանն ենք ներկայացնում առողջական այն խնդիրները, որոնց դեպքում հարկավոր է խուսափել լոլիկից:
 
Ալերգիա լոլիկի նկատմամբ
 
Լոլիկը պարունակում է տարրեր, որոնք կարող են սննդային ալերգիա առաջացնել: Որոշ դեպքերում ալերգիկ ռեակցիան ի հայտ է գալիս լոլիկն օգտագործելուց ժամեր անց ու դրսևորվում է սրտխառնոցով, ստամոքսի ցավով, հարբուխով, բրոնխների սպազմով ու այտուցներով:
 
 
Լեղաքարային հիվանդություն
 
Լոլիկներն օժտված են վառ արտահայտված լեղամուղ ազդեցությամբ, ինչը կարող է լեղապարկի սպազմներ առաջացնել, նպաստել քարերի շարժին ու լեղածորանների խցանմանը՝ հանգեցնելով բորբոքման: Սա է պատճառը, որ լեղաքարային հիվանդության դեպքում խորհուրդ չի տրվում լոլիկ ուտել:
 
Երիկամների հիվանդություններ
 
Լոլիկը պարունակում է թրթնջուկաթթու, որը կարող է բացասաբար անդրադառնալ ջրի ու աղերի փոխանակության գործընթացի վրա, իսկ երիկամների աշխատանքը մեծապես կախված է այս գործընթացից: Բացի այդ, եփած ու պահածոյացված լոլիկի գործածությունը կարող է ակտիվացնել երիկամներում քարերի աճը:
 
Հոդերի հիվանդություններ
 
Լոլիկի մեջ պարունակվող թրթնջուկաթթուն կարող է սաստիկ հոդացավեր առաջացնել, ուստի հոդերի հիվանդությունների դեպքում այս մթերքը հարկավոր է բացառել:
 
Ենթաստամոքսային գեղձի բորբոքում
 
Այս հիվանդության դեպքում ենթաստամոքսային գեղձը շատ զգայուն է դառնում ու հաճախ է բորբոքվում, ուստի օրգանի լորձաթաղանթն ավելորդ անգամ չգրգռելու համար խորհուրդ է տրվում խուսափել թթուներով հարուստ մրգերից ու բանջարեղենից:
 
Զարկերակային բարձր ճնշում
 
Զարկերակային գերճնշումով կամ ստանոթային համակարգի այլ հիվանդություններով տառապողներին կտրականապես հակացուցված է պահածոյացված լոլիկը, ուստի այս մթերքը հարկավոր է բացառել սննդակարգից:
 
Ստամոքսի հիվանդություններ
 
Սուր գաստրիտի, կոլիտի կամ խոցային հիվանդության դեպքում բժիշկները խորհուրդ չեն տալիս լոլիկ օգտագործել: Այս բանջարեղենը պարունակում է օրգանական թթուներ, որոնք կարող են վնասակար լինել անառող կամ թույլ ստամոքս ունեցողների առողջության համար:
 
Նյութի աղբյուրը՝ medikforum.ru
 
 
 
Նոյյան տապան  -   Ի՞նչ է գրում մամուլը

https://s1.merlive.am/Noian_Tapan/embed.html?autoplay=false&play